Grahamsbröd med surdeg ♥

GRAHAMSBRÖD MED SURDEG
 
Lätt surdeg:
15 g jäst
2 dl fil
100 g grahamsmjöl (ca 1,5 dl)
Deg:
2 dl vatten
200 g vetemjöl (ca 3,75 dl)
1 tsk salt
300 g grahamsmjöl (ca 5 dl)

Blanda ingredienserna till surdegen. Täck bunken löst med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-1,5 dygn.
Tillsätt fingervarmt vatten, vetemjöl, salt och det mesta av grahamsmjölet. Blanda till en jämn och smidig deg. Häll i mer mjöl tills degen släpper från bunken. Forma degen och lägg i en smord avlång form. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med vatten och baka på nedersta falsen i ca 40 min. Ta brödet ur formen och grädda 8-10 min utan form. Låt svalna på galler under bakduk.

Glutenfritt knäckebröd för alla ♥

GLUTENFRITT KNÄCKEBRÖD FÖR ALLA ♥
 
Ingredienser:
2dl majsmjöl
1dl solrosfrö
1dl sesamfrö
0,5tsk salt
0,5dl rapsolja
2dl kokande vatten

Blanda ihop alla ingredienser, häll sist vattnet. Bred ut smeten på bakplåtspapper så tunt det går och strö över lite flingsalt. Grädda ca 60 minuter på 150 grader tills det precis blivit hård. Tiden kan variera från 60 - 90 minuter beroende på tjocklek. 
RSS 2.0